De koning en zijn anakronistisch separatisme

Aandoenlijk hoe sommige mensen hun eigen ruiten ingooien…

Want wat is er in een moderne demokratie nou anakronistischer dan een erfelijk leiderschap? Wie het weet mag zijn vinger opsteken. Het is dan ook niet te verwonderen dat er her en der stemmen opgaan om de macht van de koning in te perken, af te schaffen of tot showbusiness weg te promoveren. Buitengewoon opmerkelijk is daarbij dat de eerste minister de woorden van de koning dekt en gelijk zijn eigen partij hoort instemmen met denkwerk omtrent zo een inperking. Het is bijna alsof de hele zaak opzettelijk in scène gezet werd. Zoiets laat niet veel keus: afschaffen die handel.

Beseft de koning wel wat hij allemaal vertelt? Je zou er aan gaan twijfelen als je hem separatisme hoort verwerpen want daarmee zaagt hij de tak af waarop hij zelf zit. Het nadeel op het persoonlijke vlak dat hij doet opdraven is hoogst persoonlijk: het beperkt zich tot hemzelf en zijn omiddellijke omgeving. De rest van zijn onderdanen kan er alleen maar voordeel uit halen.

De koning is de verpersoonlijking van het – inderdaad anakronistisch – separatisme van 1830. Van zijn uitschuiver kunnen alle Groot-Nederlanders flink wat garen spinnen. Dat is dan mooi meegenomen, want het opent het perspektief om vanuit het rechtmatig verlangen van een volk om zichzelf soeverein te besturen (zonder betutteling van zijn buurvolkeren noch van bovenaf) verder te gaan naar de heropbouw van wat in de wellicht grootste vergissing uit onze geschiedenis vernield werd. De hoogste tijd dus om het huiswerk over te doen.

Dat was wellicht niet zijn bedoeling. Het lijkt allemaal meer op paniekvoetbal. Het moet wel een nachtmerrie zijn, dat vooruitzicht om op brugpensioen gezet te worden…

Matahma Ghandi drukte het zo uit: First they ignore you, then they laugh at you, then they attack you, then you win. Zo is het de Vlaamse ontvoogding ook vergaan. Eerst genegeerd, dan belachelijk gemaakt door mensen als Charles d’Ydewalle (Indien de edelen het moeten beleven dat hun koewachters en knechten minister worden…), nu aangevallen waarbij alle middelen goed zijn (inbegrepen de reductio ad Hitlerum, zoals Leo Strauss het verschijnsel omschrijft). Niet te verwonderen dat er paniek ontstaat met de hete adem van de eindsprint in de nek, want de al lang bekende sociaal-kulturele noodzaak is nu ook ekonomisch onderbouwd: er is wel op gescholden, maar er is tot nog toe geen jota weerlegd van wat er in het Manifest voor een zelfstandig Vlaanderen vermeld staat.

This entry was posted in Etiek. Bookmark the permalink.

3 Responses to De koning en zijn anakronistisch separatisme

  1. met die anachronische koningen is niets aan te vangen.
    Zie website http://KLIEKEBOE VLAANDEREN
    OF
    ALEX.VRIJZIJN.BE

  2. Separatisme als een politieke ideologie voorstellen is nonsens. Toch bezondigt de usurpator uit Laken er zich aan. Wie tegen separatisme is uit principe, moet ook tegen België zijn.

    Separatisme is een gewoon “event”, als resultaat van een aantal andere ideologieën en politieke processen. It just happens!

    Het Vlaamse separatisme wil de politieke processen die op het Belgische separatisme volgden ongedaan maken. Moest dat binnen de Belgische context kunnen, dan bestond het Vlaamse separatisme gewoon niet. Het is niet een ideologie zoals de koning impliceert.

  3. Separatisme als een politieke ideologie voorstellen is nonsens. Toch bezondigt de usurpator uit Laken er zich aan. Wie tegen separatisme is uit principe, moet ook tegen Belgixc3xab zijn.

    Separatisme is een gewoon “event”, als resultaat van een aantal andere ideologiexc3xabn en politieke processen. It just happens!

    Het Vlaamse separatisme wil de politieke processen die op het Belgische separatisme volgden ongedaan maken. Moest dat binnen de Belgische context kunnen, dan bestond het Vlaamse separatisme gewoon niet. Het is niet een ideologie zoals de koning impliceert.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.